• Footvolley Utrecht

FOOTVOLLEY UTRECHT

Footvolley, ook wel voetvolley genoemd, is een combinatie tussen beachvolleybal en voetbal en is ontstaan in Brazilië. The Sport Box heeft twee footvolley velden tot zijn beschikking. footvolley wordt gespeeld op een veld van 16 bij 8 meter met een net tussen beide speelhelften. Footvolley speel je 2 tegen 2, 3 tegen 3 of 4 tegen 4. De service wordt vanaf een hoopje zand gespeeld en tijdens de rally mag elk team de bal maximaal 3 keer aanraken. Sets worden tot 15 punten gespeeld en er wordt best of three of best of five gespeeld.

Tijdens footvolley word je behendigheid en balvaardigheid maximaal getest. Doordat voetvolley in het zand wordt gespeeld is het een intensieve maar ook tegelijk een spectaculaire sport.

Klik hier om een veld te reserveren.

Voetvolley spelregels

Voetvolley is een eenvoudig spel om te beoefenen. Met minimaal 4 spelers, voldoende zand, lijnen, een net en een officiële Footvolley bal kun je al spelen. De officiële afmetingen van het veld bedragen 8 meter breed en 16 meter lang. Het net hangt in het midden en is 2.20 meter hoog. Het spel begint met de service vanaf de grond van achter de achterlijn. Je mag met het zand een hoopje maken om daar vanaf te serveren met je voet. De bal mag de netband bij het serveren raken. De ontvangende partij mag de bal direct maar bij voorkeur in maximaal drie balcontacten terugspelen, waarbij iedere speler de bal maar één keer mag raken. De bal voor jezelf ‘hooghouden’ is bijvoorbeeld niet toegestaan. Je mag alle lichaamsdelen gebruiken, behalve je armen en handen. Verder mag je tijdens de rally het net niet aanraken. Je maakt een punt als de bal op de helft van de tegenstander binnen de lijnen op de grond komt of als de tegenstander de bal niet op jouw helft krijgt. Win je het punt, dan mag je blijven serveren. Zo niet, dan is de tegenstander aan de beurt. De puntentelling is volgens het rallypoint-systeem. Dat wil zeggen, bij iedere rally staat er een punt op het spel, ongeacht of je nu serveert of niet. Wie het eerst vijftien punten maakt, wint de set. Bij 14-14 kun je met 2 punten verschil spelen totdat 1 team 18 punten heeft of direct bij 15 punten stoppen. Je kunt zelf bepalen of de wedstrijd één set duurt of dat je om twee of drie gewonnen sets speelt.

Advies spelregels voor voetvolley toernooien in Nederland

 • Het speelveld, met de ondergrond zand, is 8 meter breed en 16 meter lang.
 • In het midden van het speelveld hangt een net op 2.20 meter hoogte. 
 • Het spel wordt gespeeld door twee teams van 2, 3 of 4 spelers 
 • Alle wedstrijden tot en met de kwartfinale worden t/m 15 punten gespeeld. De halve finale gaat t/m 18 punten. Zonder tiebreak. Er hoeft dus GEEN 2 punten verschil te zijn wanneer één partij bij de vijftien is. 
 • Voor aanvang van de wedstrijd wordt er door de scheidsrechter getost. De winnaar mag beginnen met serveren of de speelzijde kiezen. 
 • Volgens het rally-point systeem kunnen beide teams bij elke service een punt scoren. Een speler blijft serveren totdat hij de servicebeurt verliest. Indien de bal bij service de netband raakt wordt er doorgespeeld. 
 • De service moet vanaf de grond achter de achterlijn worden getrapt. Het is toegestaan om vanaf een bergje zand te serveren. 
 • Na de service en gedurende de rally mag het ontvangende team de bal direct terugspelen over het net. Elk team mag de bal minimaal één keer en maximaal twee keer naar elkaar overspelen. 
 • Alle lichaamsdelen behalve de armen en handen mogen worden gebruikt. Het is niet toegestaan om de bal méér dan één keer achterelkaar “hooghouden” te raken. 
 • Indien de bal in de lucht aan de kant van het eigen speelvak buiten de belijning komt mag er doorgespeeld worden. Het is verder toegestaan om door te spelen als de bal het net aan de kant van het eigen speelvak raakt. 
 • De spelers mogen het net nooit raken. Verder mogen de spelers wel onder het net over de lijn van het speelvak van de tegenstander komen mits zij deze niet hinderen. 
 • Het begin- en eindsignaal wordt door de scheidsrechter middels een geluidssignaal weergegeven. 
 • Puntentelling;
  gewonnen wedstrijd 2 punten
  wedstrijd gelijk 1 punt 
 • Indien twee of meerdere teams in de poule met hetzelfde aantal punten eindigen telt achtereenvolgens onderling resultaat, het doelsaldo, score voor en dan score tegen. 
 • Bij veel wind wordt er elke 5 punten van speelhelft gewisseld.

  Bron: Spelregels.eu

Vragen, meer informatie of direct reserveren?

© Copyright - The Sport Box